SOG‘IM SIGIRLAR LAKTATSIYA DAVRIDA SIGIRLARNING RATSIONIDA ODDIY XLORELLA (CHLORELLA VULGARIS) O‘SIMLIKIDAN TABIIY DORIVOR BIOLOGIK FAOL MODDA IMMUN TIZIMINING TIKLANISHI VA GEMOPOEZGA TA’SIRI. - Teshajonova Maxliyoxon Marufjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Kirish. Insonlar uzoq vaqtdan beri tabiatda yangi o‘simlik va hayvon turlarini qidirib  topib,  ularni  iqtisodiy  maqsadlarda  qo‘llashga  kirishib  kelishgan.  Yangi o‘simlik  navlari  yaratilib,  "madaniy  o‘simliklar"  tushunchasini  keltirib  chiqargan bo‘lsa-da,  butun  bir  sanoat  -  texnik  mikrobiologiya  rivojlanib,  bakteriyalar  va mikroskopik  zamburug‘larning  faolligidan  foydalanib,  qimmatli  moddalarni  ajratib oldi. Nisbatan yaqin vaqtgacha mikroskopik suv o‘tlarining, ayniqsa bir hujayrali suv o‘tlarining keng dunyosi inson amaliy faoliyati doirasidan tashqarida qoldi. Mikrosuv o‘tlari  nihoyat  yaqindan  o‘rganish  mavzusiga  aylanganda  va  ularni  kerakli birikmalarning  noyob  ishlab  chiqaruvchilari  sifatida  ommaviy  yetishtirish  masalasi paydo bo‘lganda, Chlorella vulgaris eng mos variant bo‘lib chiqdi.