ABDULLA AVLONIYNING HAYOTI VA XALQNING IJTIMOIY - MAʼNAVIY RIVOJIGA QOʻSHGAN XISSASI - Masharifova Feruzabonu Ulugʻbek qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqola XX asr boshlaridagi oʻzbek jadidchilik harakatining yirik namoyandasi,  shoir,  yozuvchi,  dramaturg,  jurnalist  va  pedagog  Abdulla  Avloniy (1878–1934) hayoti, ijtimoiy-pedagogik faoliyati hamda boy adabiy-maʼrifiy merosini atroflicha  oʻrganishga  bagʻishlangan.  Maqolada  Avloniyning  milliy  uygʻonish, maʼrifatparvarlik gʻoyalarini targʻib etishdagi, xususan, yangi usul maktablari, milliy teatr  va  matbuotni  rivojlantirishdagi  beqiyos  xizmatlari  tahlil  qilinadi.  Shuningdek, uning  xalqning  ijtimoiy  va  maʼnaviy  rivojiga  qoʻshgan  hissasi,  ayniqsa,  "Turkiy guliston yoxud axloq" asarining pedagogik va axloqiy ahamiyati aniq maʼlumotlar va statistik tahlillar orqali yoritiladi. Tadqiqot natijalari Avloniyning taʼlim-tarbiyaga oid qarashlari bugungi kunda ham  dolzarb ahamiyatga ega ekanligini isbotlaydi va uni millatning maʼrifat chirogʻi sifatida eʼtirof etadi.