KVANT TUNELLASH HODISASI VA UNING AMALIY MISOLLARI (MASALAN YARIMO‘TKAZGICHLARDA) - UMIDA QULMANOVA MUSURMONQULOVNA, (TADQIQOTLAR, 2025)
Kvant tunnellash hodisasi – kvant mexanikasining asosiy fenomenlaridan biri bo‘lib, zarracha energiyasi klassik to‘siqni yengib o‘ta olmagan holatda ham boshqa holatga  o‘tishi  imkonini  beradi.  Ushbu  hodisa  yarimo‘tkazgichlar,  tunel  diodlar, scanning tunneling mikroskoplar va boshqa zamonaviy elektronika qurilmalarida keng qo‘llaniladi. Kvant tunnellash amaliy jihatdan yarimo‘tkazgichlarda elektron oqimi, energiya  samaradorligi  va  mikroskopik  tuzilishlarni  o‘rganish  uchun  muhim  rol o‘ynaydi.  Mazkur  maqolada  kvant  tunnellashning  nazariy  asoslari, yarimo‘tkazgichlardagi  misollari va laboratoriya  sharoitida  amaliy  kuzatish usullari yoritiladi.