HARAKATLI O‘YINLAR TASHKIL ETISH - Qazoqov Sodiq Ramazonovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Kirish. Harakatli o‘yinlar bolalarning harakat faoliyati jismoniy rivojlanishiga, harakat ko‘nikmalari  va  jismoniy  sifatlarning  shakllanishiga,  organizmning  funksional faoliyatini  oshirgan  va  emotsional  quvnoqlik  tuyg‘ularini  kuchaytirgan  holda salomatlikni  mustahkamlashga  ijodiy  ta’sir  etadi.  Bolalarning  maqsadga  erishishga nisbatan  kuchli  ishtiyoqi  va  zavqli intilishi  asosida  turli to‘siqlarni  yengib  o‘tishga yordam  beruvchi  irodaning  roli  oshadi.  harakatli  o‘yinlar  bolalar  tomonidan  avval egallangan harakat ko‘nikmalarini takomillashtirish va jismoniy sifatlarni tarbiyalash metodi bo‘lib xizmat qiladi. O‘yin jarayonida bola o‘z e’tiborini harakatni bajarish usuliga emas, balki maqsadga erishishga qaratadi. Harakat faoliyati sifatida harakatli o‘yin muayyan o‘ziga xos xususiyatlarga ega: u boladan signal va o‘yinda to‘satdan bo‘ladigan o‘zgarishlarga tezda javob berishni talab qiladi. Deyarli har bir harakatli o‘yinda harakatlar va bolalar harakatiga oid signallar mavjud. Masalan «chumchuqlar va  avtomobil»,  «samolyotlar».  O‘yindagi  faol  harakat  faoliyati  bola  qo‘zg‘alish  va tormozlanish  jarayonlarini  takomillashtirgan  holda  asab  tizimini  mashq  qildiradi, kuzatuvchanlik, topqirlik, atrof- muxitda mo‘ljal olish qobiliyatini, botirlik, chaqqonlik tashabbus ko‘rsatish, maqsadga erishishning mustaqil usulini tanlashni tarbiyalaydi.