TIRIK ORGANIZMLARGA TA’SIR QILUVCHI GEOGRAFIK OMILLAR - Norova Dildora, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tirik organizmlarning rivojlanishi, tarqalishi va ularning  hayotiy  faoliyatiga  bevosita  yoki  bilvosita  ta’sir  ko‘rsatuvchi  geografik omillar tahlil qilinadi. Atmosfera, gidrosfera, litosfera va biosferaning o‘zaro uzviy bog‘liqligi hamda ularning biologik jarayonlarga ko‘rsatadigan fiziologik, ekologik va  evolyutsion  ta’siri  atroflicha  yoritilgan.  Bundan  tashqari,  geologik  jarayonlar, relyef  xususiyatlari,  suv  muhitining  fizik-kimyoviy  ko‘rsatkichlari  ham  tirik mavjudotlarga  ko‘rsatadigan  ta’sir  nuqtayi  nazaridan  tahlil  qilinadi.  Maqola yakunida ekologik barqarorlikni ta’minlash, biologik xilma-xillikni muhofaza qilish va tabiiy jarayonlarning  izchil rivojlanishini qo‘llab-quvvatlashga  qaratilgan taklif  va tavsiyalar berilgan.