UY SHAROITIDA POMIDOR QURITISH VA SAQLASH TEXNOLOGIYASI - Jumayev Tolibjon Ganjiyevich; Hayitova Malika Dehqon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Pomidor – dunyo bo‘ylab keng iste’mol qilinadigan sabzavot bo‘lib, vitaminlar (A va C),  minerallar, karotenoidlar va likopenga boy  mahsulotdir. Pomidorni uzoq muddat  saqlashda  asosiy  muammo  –  tez  chirishi  va  sifatini  yo‘qotishi  bo‘lib,  bu muammoni hal qilishning samarali yo‘li  – quritishdir. Quritilgan pomidor oziqaviy qiymatini saqlab qoladi, transport va saqlash uchun qulay bo‘ladi va turli taomlar va konservalarda ishlatiladi.Uy sharoitida pomidorni quritish jarayoni meva tarkibidagi namlikni  80–90%  dan  10–12%  gacha  kamaytiradi,  natijada  mikroorganizmlar rivojlanishiga  imkon  qolmaydi  va  mahsulot  sifati  saqlanadi.  Quritish  quyosh yordamida, pechda yoki elektr quritgichlarda amalga oshiriladi. Quritilgan pomidorni havo o‘tmas idishda, salqin va quruq joyda saqlash tavsiya etiladi. Uy  sharoitida  quritilgan  pomidor  oziq-ovqat  sifatida  ishlatiladi,  konserva, sho‘rva, souslarda qo‘shimcha ta’m beruvchi sifatida foydalidir. Ushbu texnologiya ekologik toza, oson va iqtisodiy jihatdan foydali bo‘lib, pomidorlarni yil davomida iste’mol qilish imkonini yaratadi. Kalit so zlar: pomidor, quritish texnologiyasi, uy sharoitida  saqlash,  meva  va  sabzavotlarni  saqlash,  namlik  kamaytirish,  quritilgan pomidor,  vitaminlar  va  minerallar,  sifatni  saqlash,  elektr  pech,  quyosh  yordamida quritish, dehidratator,oziqaviy qiymat.