ABONENT KIRISH TARMOQLARIDA YUQORI TEZLIKLI MA’LUMOT UZATISHNI TA’MINLASH VA KECHIKISHNI MINIMALLASHTIRISH USULLARI. - Vohidov Fayzullo Zokirjon og’li,; Jumaboyev Diyorbek Zaynobiddin o’g’li,; Xalilov Muxammadmuso Muxammadyunusovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  abonent  kirish  tarmoqlarida  yuqori  tezlikli ma’lumot  uzatishni  ta’minlash  va  kechikishni  minimallashtirish  masalalari  tadqiq etiladi. So‘nggi yillarda foydalanuvchilar sonining keskin oshishi, video oqimlari, real vaqt xizmatlari va IoT qurilmalari hajmining ko‘payishi abonent kirish tarmoqlarida yuqori yuklanish, kechikish va resurslar notekis taqsimoti kabi muammolarni yuzaga keltirmoqda.  Tadqiqotda  optik  va  simli  simsiz  kirish  texnologiyalari,  masofaviy foydalanuvchi  joylashuvi,  trafik  oqimlari  va  resurslarni  dinamik  boshqarish mexanizmlari  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  tarmoqning  kechikish  ko‘rsatkichlarini kamaytirish,  kanal  kengligini  optimallashtirish  va  uzilishlarga  chidamliligini oshirishga qaratilgan algoritmik yondashuvlar o‘rganiladi. Simulyatsiya va matematik modellashtirish orqali turli kirish topologiyalari — chiziqli, daraxtsimon, iyerarxik va hibrid  shakllar  —  samaradorligi  solishtiriladi.  Tadqiqot  natijalari  abonent  kirish tarmoqlarida  xizmat  sifatini  oshirish,  kechikishni  sezilarli  darajada  kamaytirish  va yuqori tezlikdagi internet, video oqimlari, IoT va real vaqt ilovalari samaradorligini oshirish imkonini beradi.