MЕDIYA VA MA’LUMOTLARNI UZATISHNING YUQORI SAMARALI PROTOKOLLARI VA TEXNOLOGIYALARI: MULTIMEDIA ALOQA TARMOQLARI VA ULARNING OPTIMALLASHTIRISH USULLARI - Vohidov Fayzullo Zokirjon og’li,; Jumaboyev Diyorbek Zaynobiddin o’g’li,; Xalilov Muxammadmuso Muxammadyunusovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  multimedia  aloqa  tarmoqlarida ma’lumotlarni samarali uzatish, kechikishni kamaytirish va sifatni oshirish masalalari tadqiq etiladi. Zamonaviy telekommunikatsiya infratuzilmasida audio, video va boshqa multimedia  kontentining  uzluksiz  va  yuqori  sifatda  yetkazilishi  foydalanuvchi tajribasini  belgilovchi  asosiy  omil  hisoblanadi.  Biroq  tarmoq  cheklovlari,  kanallar bandligi,  trafikning  o‘zgaruvchanligi  va  shovqin  kabi  muammolar  multimedia xizmatlarining  sifatiga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatadi.  Maqolada  tarmoq  topologiyalari, kommutatsiya va marshrutlash usullari, kodlash va siqish algoritmlari, sifatni nazorat qilish protokollari hamda tarmoq resurslarini dinamik boshqarish mexanizmlari orqali multimedia trafikining samaradorligini oshirish yo‘llari o‘rganiladi. Shuningdek, QoS (Quality of Service) va QoE (Quality of Experience) ko‘rsatkichlarini optimallashtirish orqali foydalanuvchi tajribasi va tarmoq samaradorligi bir vaqtning o‘zida baholanadi. Tadqiqot  natijalari  tarmoq  operatorlari  va  xizmat  provayderlariga  multimedia xizmatlarini yuqori sifatda yetkazish, kechikishni kamaytirish va tarmoq resurslaridan optimal foydalanish imkonini beradi.