DSP (DIGITAL SIGNAL PROCESSING) ALGORITMLARI YORDAMIDA AUDIO VA SENSOR SIGNALLARNI OPTIMALLASHTIRISH VA SHOVQINNI KAMAYTIRISH - Vohidov Fayzullo Zokirjon og’li; Tojaliyeva Azizaxon O’ktamjon qizi; Dalibekov Lochinbek Rustambekovch (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  DSP  (Digital  Signal  Processing)  algoritmlari yordamida  audio  va  sensor  signallarni  optimallashtirish  va  shovqini  kamaytirish muammolari  tadqiq  etiladi.  Raqamli  signal  qayta  ishlash  texnologiyalari  real  vaqt ilovalarda, jumladan audio qurilmalar, IoT sensorlar va tibbiy monitoring tizimlarida signallar  sifatini  oshirish  uchun  keng  qo‘llaniladi.  Tadqiqot  doirasida  FIR  va  IIR filtrlar, LMS (Least Mean Squares) algoritmi va adaptiv filtrlar yordamida signallarni shovqindan  tozalash  va  ma’lumotning  aniqligini  oshirish  usullari  o‘rganiladi. MATLAB va Python muhitida simulyatsiyalar yordamida turli filtr va algoritmlarning samaradorligi solishtiriladi, shovqin kamaytirish darajasi va signal sifati baholanadi. Maqolada  shuningdek,  real  vaqt  sensor  ma’lumotlari  va  audio  oqimlarda  adaptiv algoritmlarning  ishlash  printsiplari,  signallarni  optimallashtirishda  vaqt  va  chastota domenida  qo‘llaniladigan  usullar,  hamda  optimal  parametrlarni  tanlash  masalalari tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  natijalari  DSP  algoritmlarining  audio  va  sensor  signallar sifatini yaxshilashda, shovqin va xatoliklarni kamaytirishda samaradorligini ko‘rsatadi va  IoT,  tibbiyot,  telekommunikatsiya  hamda  audio  texnologiyalarda  qo‘llanishi mumkin bo‘lgan amaliy tavsiyalar beradi.