TILSHUNOSLIKNING ILMIY ASOSLARI VA UNING DASTLABKI RIVOJLANISH JARAYONI - Kamolova Xulkar,; Zaynobiddinova Iroda, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tilshunoslik fanining predmeti, asosiy vazifalari va  uning  nazariy  hamda  amaliy  yo‘nalishlari  ilmiy  tahlil  qilinadi.  Tilning  fonetik, morfologik, sintaktik va semantik sathlari yoritilib, qiyosiy-tarixiy, strukturaviy, psixo-,  sotsio-  va  etnolingvistika  kabi  lingvistik  oqimlarning  shakllanishi  va  taraqqiyot bosqichlari ko‘rib chiqiladi. Qadimgi hind va yunon tilshunosligi, arab filologiyasi, yevropa  lingvistik  maktablari  hamda  ularning  zamonaviy  lingvistika  rivojiga  ta’siri tahlil  etiladi.  Shuningdek,  o‘zbek  tilshunosligining  tarixiy  taraqqiyoti,  Mahmud Koshg‘ariy va Zamaxshariy kabi allomalarning ilmiy merosi ilmiy asosda baholanadi.