YUNON TILSHUNOSLIGI - Meliboyeva Gulzodaxon Isomiddin qizi,; Zaynabiddinova I.M, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  yunon  tilshunosligi  tarixining  shakllanishi  va rivojlanish  bosqichlari  tahlil  qilinadi.  Unda  qadimgi  yunon  faylasuflari  va grammatiklarining  til  haqidagi  qarashlari  o‘rganiladi.  Aleksandriya  maktabining grammatik modellar yaratishdagi roli alohida ko‘rsatib o‘tiladi. Shuningdek, yunon tili fonetikasi  va  morfologiyasi  bo‘yicha  yaratilgan  ilmiy  an’analar  yevropa tilshunosligiga  katta  ta’sir  ko‘rsatgani  yoritiladi.  Zamonaviy  yunon  tilshunosligi yo‘nalishlari  –  tarixiy  grammatika,  etimologiya,  tipologiya  va  sotsiolingvistika sohalari ham tahlil qilinadi. Maqola yunon tili o‘rganilishi orqali umumiy tilshunoslik nazariyalarining shakllanishida yunon ilmiy merosining ahamiyatini namoyon etadi.