SHARQ MUTAFAKKIRLARINING TILSHUNOSLIKKA OID QARASHLARI - Mannobova Hadichaxon Muhammadnosir qizi; Zaynobiddinova I.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  Sharq  uyg’onish  davri  mutaffakkirlarining tilshunoslikka oid qarashlari tahlil qilinadi. Abu Nasr al-Farobiy, Abu Ali ibn Sino, Abu  Rayhon  Beruniy,  Alisher  Navoiy  va  Mahmud  Koshg’ariy  kabi  buyuk allomalarning  tilning  mohiyati,  uning  jamiyat  hayotidagi  o’rni,  nutq  madaniyati, ma’nosi  va  shakl  munosabati,  tillarning  qiyosiy  tahlili  borasidagi  ilmiy  fikrlari yoritiladi.  Maqolada  ularning  tilga  doir  qarashlarining  umumiy  tilshunoslikka qo’shgan hissasi, hozirgi zamon tilshunosligi bilan bog’liqligini ha ko’rsatib beriladi. Tadqiqot natijasida Sharq mutafakkirlari tilni faqat aloqa vositasi emas, balki tafakkur, madaniyat va ijtimoiy birlik ramzi sifatida talqin qilganlari aniqlanadi.