MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISH - Kuralbaeva Altinay Maqset qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  maktabgacha  yoshdagi  bolalarda  emotsional intellektni rivojlantirishning nazariy asoslari va amaliy yo‘llari yoritilgan. Emotsional intellekt bolaning o‘z hissiyotlarini anglash, boshqarish, boshqalarning kechinmalarini tushunish va ijtimoiy muloqotda muvaffaqiyatli bo‘lishiga yordam beradigan muhim kompetensiya  sanaladi.  Tadqiqotda  bolalarda  emotsional  intellektning  shakllanish bosqichlari,  tarbiyachi  va  ota-onaning  roli,  o‘yin  texnologiyalarining  ahamiyati, muloqot  muhitining  psixologik  xususiyatlari  hamda  pedagogik  yondashuvlar  tahlil qilinadi.  Shuningdek,  emotsional  intellektni  rivojlantirishda  ertak  terapiyasi,  art-terapiya, rolli o‘yinlar, musiqiy faoliyat va ijobiy rag‘batlantirish kabi metodlarning samaradorligi  ochib  beriladi.  Maqolada  zamonaviy  pedagogik  tajribalar,  ilmiy qarashlar  hamda  amaliy  tavsiyalar  asosida  maktabgacha  ta’lim  muassasalarida qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan uslubiy takliflar ishlab chiqilgan.