BIOFIZIKA – ZAMONAVIY TIBBIYOT ASOSI - Pirnazarova Kumush Farruz qizi; Toshmuhammaedova Sevinch Xusniddin qizi; Xo'jayeva Diyora Zuxriddinovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Biofizika  –  bu  biologik  tizimlar  va  jarayonlarni  fizika  qonunlari  asosida o‘rganadigan fan bo‘lib, zamonaviy tibbiyotning ajralmas qismi hisoblanadi. Biofizika tibbiyotda kasalliklarni aniqlash, davolash va oldini olishda muhim ilmiy asos yaratadi. Ushbu fan organizmdagi fiziologik jarayonlar, hujayra va to‘qimalardagi energetik va mexanik  o‘zgarishlarni,  shuningdek,  turli  tibbiy  asboblar  va  uskunalarning  ishlash prinsiplari bilan bog‘liq masalalarni o‘rganadi. Biofizikaning  asosiy  yo‘nalishlari  quyidagilardan  iborat:  hujayra  biofizikasi, molekulyar  biofizika,  fiziologik  biofizika  va  klinik  biofizika.  Hujayra  biofizikasi hujayralardagi ionlar harakati, membrana potensiallari, signallar uzatilishini o‘rganadi. Molekulyar  biofizika  esa  oqsillar,  nuklein  kislotalar  va  boshqa  biologik molekulalarning  tuzilishi  va  faoliyatiga  e’tibor  qaratadi.  Fiziologik  biofizika organizmning  turli  tizimlarida,  masalan,  yurak-qon  tomir,  nerv  yoki  nafas  olish tizimlarida  energiya  almashinuvi  va  mexanik  jarayonlarni  o‘rganadi.  Klinika biofizikasi  esa  bu  bilimlarni  bemorlarni  tashxislash  va  davolashda  qo‘llashga qaratilgan.