AQLIY RIVOJLANISHDA ORQADA QOLGAN BOLALARNI INKYUZIV TA’LIMDA O’QITISH METODIKASI - Abdullayeva Maftuna Adhamjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.Ushbu  maqolada  aqliy  rivojlanishda  orqada  qolgan  bolalarni inklyuziv  taʼlim  sharoitida  o‘qitish  metodikasining  nazariy  va  amaliy  jihatlari yoritiladi.  Tadqiqotda  maxsus  pedagogika,  defektologiya  va  inklyuziv  taʼlim konsepsiyalariga  asoslanilgan  holda  ushbu  toifadagi  o‘quvchilarning  individual psixologik,  kognitiv  va  ijtimoiy-emotsional  xususiyatlari  tahlil  qilinadi.  Inklyuziv sinflarda taʼlim jarayonini samarali tashkil etish uchun differensial yondashuv, adaptiv o‘quv dasturlari, vizual-ko‘rgazmali materiallardan foydalanish, kichik guruhli faoliyat va  ko‘p  darajali  topshiriqlar  kabi  metodlar  asosiy  o‘rinda  turadi.  Shu  bilan  birga, o‘qituvchi-fasilitatorning  roli,  ota-ona  hamkorligi  va  psixologik-pedagogik  qo‘llab-quvvatlash  tizimi  o‘quvchilarning  taʼlim  jarayoniga  muvaffaqiyatli  qo‘shilishida muhim  omillar  sifatida  ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqot  natijalari  inklyuziv  maktablarda aqliy  rivojlanishi  sust  bolalar  bilan  ishlashda  zamonaviy  pedagogik  texnologiyalar, adaptiv  baholash  usullari  va  rivojlantiruvchi  taʼlim  strategiyalarining  yuqori samaradorligini ko‘rsatadi. Maqola inklyuziv taʼlim sifatini oshirish uchun kompleks yondashuv zarurligini asoslaydi.