TIBBIY TA’LIMDA BIOLOGIK INNOVATSIYALARNING DOlZARBLIGI - Bekmirov Tolib Rashidovich; Akrambekov Azizbek Islombek o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  maqolada  tibbiy  ta’lim  jarayonlarida  biologik  innovatsiyalarning ahamiyati, xususan genomika, biotexnologiya, simulyatsion texnologiyalar va sun’iy intellekt  kabi  zamonaviy  yondashuvlarning  talabalarning  bilim  va  ko’nikmalarini oshirishdagi roli haqida so’z yuritadi. Shuningdek tibbiyotda texnologik inqilobni va innovatsiyalarni  yoritadi.  Bugungi    kunda  sun'iy  intellekt,  robototexnika,  3D  bosib chiqarish va boshqa zamonaviy texnologiyalar  tibbiyotda keng qo‘llanilmoqda. Ushbu maqolada,  tibbiyot  texnologiyalarining  diagnostika  va    davolash  sohasiga  ta’siri, ularning afzalliklari va kelajakdagi rivojlanish istiqbollari ko‘rib  chiqiladi.Va shuni ham  ta’kidlab  o’tish  lozimki  Tibbiyot  sohasida  ilmiy  tadqiqotlar  va  texnologik innovatsiyalar  inson  salomatligini  yaxshilash  va  kasalliklarni  davolash  usullarini rivojlantirishda muhim ahamiyatga ega. Ilmiy tadqiqotlar orqali tibbiyot olimlari va mutaxassislari  inson  organizmining  murakkab  jarayonlarini  chuqur  o‘rganadi, kasalliklarning  sabablari,  diagnostika  metodlari  va  davolash  usullarini  aniqlashga qaratilgan yangi bilimlarni hosil qiladi. Ushbu jarayon sog‘liqni saqlash tizimining samaradorligini  oshirish,  yangi  doridarmonlar  yaratish  va  mavjud  terapiyalarni takomillashtirishga zamin yaratadi.Shuningdek Mazkur maqolada virtual reallik (VR) va kengaytirilgan reallik (AR) texnologiyalarining tibbiyot sohasidagi qo‘llanilishi, afzalliklari  hamda  mavjud  muammolari  yoritilgan.  Virtual  simulyatsiyalar  orqali tibbiy  ta’limni  yanada  interaktiv  va  samarali  qilish,  psixologik  terapiya  va reabilitatsiya  jarayonlarini  individuallashtirish  imkoniyatlari  tahlil  etilgan. Shuningdek, diagnostika va telemeditsina yo‘nalishlarida bu texnologiyalar qanday natijalar berayotgani ko‘rib chiqilgan. Maqolada VR/AR texnologiyalarining texnik asoslari,  cheklovlari,  ularga  yechimlar  va  kelajakdagi  rivojlanish  istiqbollari  ham o‘rganilgan.  Virtual  texnologiyalarning  tibbiyotga  integratsiyasi  sog‘liqni  saqlash sifatini oshirishda muhim rol o‘ynashi, ammo bu jarayon ehtiyotkorlik bilan va ilmiy asosda olib borilishi lozimligi ta’kidlanadi.