SHARQ MUTAFAKKIRLARINING TILSHUNOSLIKKA QARASHLARI (BOBURNING TILSHUNOSLIKKA QARASHLARI) - Tolibjonova Rayyona; Zaynobiddinova.I.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Ushbu  tezis  Zahiriddin  Muhammad  Boburning  “Boburnoma” asari asosida uning tilshunoslikka doir qarashlarini yoritadi. Unda Boburning turkiy, forsiy  va  hind-evropa  tillarini  qiyosiy  o‘rganish  jarayonida  yaratgan  g‘oyalari,  til birliklari  tahlili,  so‘z  etimologiyasi,  tovushlarni  kuzatishdagi  ilmiy  yondashuvlari yoritilgan.  Shuningdek,  Boburning  sodda  va  ravon  yozuv  uslubini  targ‘ib  qilishi, tilning  xalqchilligi  haqidagi  qarashlari,  turkiy  tilda  ilmiy  fikr  bildirishga  qo‘shgan hissasi  ko‘rsatib  beriladi.  Mazkur  qarashlar  Sharq  tilshunoslik  maktabining shakllanishi va rivojiga salmoqli ta’sir ko‘rsatgan.