TALABALARNI INTERFAOL TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA O‘QITISHGA KASBIY-METODIK TAYYORGARLIGINI TAKOMILLASHTIRISH - Zakirova Madina; Olimov Temir Xasanovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  talabalarni  interfaol  texnologiyalar  asosida o‘qitishga  kasbiy-metodik  tayyorgarligini  takomillashtirish  masalalari  ilmiy  tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida shaxsga yo‘naltirilgan ta’lim konsepsiyasi (J. Dewey, K. Rogers), konstruktivizm (L. Vygotskiy, J. Bruner), kompetensiyaviy yondashuv (O. Tolipov, Sh. Sharipov) va faol o‘qitish texnologiyalari nazariyasi asosida nazariy va empirik  izlanishlar  olib  borildi.  Empirik  tadqiqotlar  talabalarning  interfaol metodlarni  qo‘llashdagi  dastlabki  ko‘nikmalari  yetarli  emasligini,  tajriba-sinov ishlari  esa  ishlab  chiqilgan  metodik  model  yordamida  bu  ko‘nikmalarni  sezilarli darajada oshirish mumkinligini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari interfaol metodlarning talabalarda  mustaqil  fikrlash,  metodik  refleksiya,  jamoaviy  hamkorlik,  pedagogik muammolarni hal etish va amaliy pedagogik faoliyatga tayyorgarlik ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi samaradorligini tasdiqlaydi. Shuningdek, ishlab chiqilgan metodik model  pedagogik  oliy  ta’lim  muassasalarida  bo‘lajak  o‘qituvchilarning  kasbiy-metodik tayyorgarligini takomillashtirish va ta’lim sifatini oshirish imkoniyatlarini yaratadi.