PSIXODIAGNOSTIIKA VA KASBIY YO’NALTIRISH - Abdumannopova Mushtariybonu,; Ibrohimova Begoyim, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Psixodiagnostika va kasbiy yo‘naltirish zamonaviy ta’lim jarayonining ajralmas tarkibiy  qismi  bo‘lib,  shaxsning  psixologik  xususiyatlarini  aniqlash,  uning qobiliyatlari,  temperament  tipi,  qiziqishlari  hamda  kasbiy  yo‘nalishga  moyilligini o‘rganishga  xizmat  qiladi.  Psixodiagnostika  jarayoni  o‘quvchi  yoki  talabaga  xos bo‘lgan idrok, tafakkur, xotira, diqqat, emotsional barqarorlik, iroda, motivatsiya kabi psixik jarayonlarni kompleks baholaydi. Ushbu jarayon ta’lim muassasalarida samarali kasbiy yo‘naltirish tizimini shakllantirish, o‘quvchilarning shaxsiy salohiyatidan kelib chiqib to‘g‘ri kasb tanlashiga ko‘maklashish, ijtimoiy-adaptiv rivojlanish jarayonini qo‘llab-quvvatlash imkonini beradi. Kasbiy  yo‘naltirishning  asosiy  vazifalari  —  shaxsning  o‘z  imkoniyatlarini anglashiga yordam berish, mehnat bozori talablari to‘g‘risida aniq ma’lumot berish, kasbga  moslik  darajasini  aniqlash,  o‘quvchini  ongli  ravishda  kasb  tanlashga yo‘naltirishdir. Psixodiagnostik testlar, kuzatish, suhbat, anketa, sotsiometriya, shaxsiy sifatlar tahlili, motivatsion profil diagnostikasi kabi  metodlardan foydalanish orqali o‘quvchi  shaxsining  ichki  ehtiyojlari  bilan  mos  keladigan  kasb  tanlash  imkoniyati oshadi. Shuningdek, kasbiy yo‘naltirish bo‘yicha professional maslahatlar kelajakda noto‘g‘ri tanlov, kasbiy moslashuvda qiyinchiliklar, stress, ish faoliyatiga qiziqishning pasayishi kabi muammolarni oldini olishda muhim ahamiyatga ega. Zamonaviy psixodiagnostika texnologiyalari  — kompyuter testlari, interaktiv baholash  tizimlari,  onlayn  psixologik  platformalar  orqali  kasbiy  kompetensiyalarni chuqur  tahlil  qilish  imkonini  beradi.  Mehnat  bozorida  raqobat  kuchaygan  hozirgi davrda  o‘quvchi,  talaba  va  yoshlar  uchun  aniq  kasbiy  maqsadlar  belgilash,  o‘z qobiliyat  va  qiziqishlarini  to‘g‘ri  baholash,  intellektual  salohiyatni  rivojlantirish alohida ahamiyat kasb etadi. Psixodiagnostika va kasbiy yo‘naltirish shu jarayonning ilmiy asoslangan, tizimli va samarali tashkil etilishini ta’minlaydi.