TABIIY TILNI QAYTA ISHLASHDA BERT MODELINING AMALIY QO‘LLANILISHI - Rasulov Omadbek Rustam o`g`li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  tabiiy  tilni  qayta  ishlash  (NLP) jarayonida BERT  (Bidirectional  Encoder  Representations  from  Transformers)  modelining  nazariy  asoslari  va  amaliy  qo‘llanilishi  keng  tahlil  qilinadi. Maqolada modelning arxitekturasi,  uning    oldingi    tahlil    usullaridan    farqi,  mashinaviy  o‘qitishdagi afzalliklari hamda BERT asosida yaratilgan amaliy tizimlar haqida batafsil ma’lumot beriladi.  Shuningdek,  maqolada  O‘zbek  tili  uchun  BERT  modelini  moslashtirish bo‘yicha ilmiy istiqbollar, ma’lumotlarto‘plamlari bilan ishlashda yuzaga keladigan muammolar va ularni hal etish strategiyalari yoritilgan.