YURAKNING TUG‘MA VA ORTTIRILGAN NUQSONLARINING MORFOLOGIK JIHATLARI - Mamedova G.T, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Yurak nuqsonlari yurak-qon tomir patologiyasi va aholining nogironlashuvining eng muhim sabablaridan biri bo‘lib, tug‘ma va orttirilgan yurak kasalliklari tuzilmasida yetakchi o‘rinni egallaydi. Klinik kardiologiya va kardiojarrohlik sohasida erishilgan sezilarli yutuqlarga qaramasdan, yurak nuqsonlarining shakllanishi va rivojlanishining morfologik  jihatlari  hanuzgacha  yuqori  ilmiy  qiziqish  uyg‘otmoqda.  Yurak nuqsonlarining rivojlanishida embrional rivojlanish jarayonlarining buzilishi, miokard va  klapan  apparatining  qayta  tuzilishi,  shuningdek  mikrotsirkulyator  o‘zan  va hujayralararo matritsa o‘zgarishlari muhim ahamiyatga ega. Morfologik qayta tuzilish yurak  bo‘shliqlarining  gipertrofiyasi  va  dilatatsiyasi,  fibroz,  kardiomiositlar dezorganizatsiyasi, endokard va klapanlar tuzilmasining o‘zgarishlari bilan namoyon bo‘ladi.  Ushbu  sharhning  maqsadi  tug‘ma  va  orttirilgan  yurak  nuqsonlarining morfologik xususiyatlariga oid zamonaviy adabiyot ma’lumotlarini, ayniqsa miokard va klapan apparatining gistologik va ultrastruktur o‘zgarishlarini tahlil qilishdan iborat. Keltirilgan  ma’lumotlar  yurak  nuqsonlari  patogenezini  tushunishda  morfologik tadqiqotlarning  ahamiyatini  ta’kidlaydi  hamda  yangi  diagnostik  va  terapevtik yondashuvlarni asoslashga xizmat qiladi.