O‘ZBEKISTONDA O‘RTA TIBBIYOT HODIMLARINING KASBIY SO‘NISH HOLATINI O‘RGANISHNING DOLZARBLIGI VA DASTLABKI XULOSALARI - Xakimxo‘jayeva Sevara Rashid Qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Maqolada  o‘rta  tibbiyot  hodimlarining  kasbiy  so‘nish  holatini o‘rganishning dastlabki hulosalari keltirilgan. Respublikaning turli hududlaridagi 106 nafar o‘rta tibbiyot hodimlari  ishtirokida Google  Form  platformasi  orqali  “Ijtimoiy so‘rovnoma” o‘tkazilgan. Natijalarga ko‘ra, respondentlarning 88,7 foizi ayollar, 37,7 foizi 36– 45 yosh oralig‘ida, 72,6 foizi hissiy charchoq haqida ma’lumotga ega, 47,2 foizida  esa  uning  dastlabki  belgilarining  mavjudligi  aniqlangan.  So‘rovda qatnashganlarning 49 foizi ish jarayonida ruhiy charchoqni sezishi, 29 foizi esa kasbini o‘zgartirish  haqida  o‘ylaganini  bildirgan.  Bemorlar  bilan  muloqotda  28,3  foiz respondent kayfiyatida o‘zgarish bo‘lishini, 7,5 foizi esa kuchli empatiya holati yuzaga kelishini qayd etgan. Tahlil natijalari o‘rta tibbiyot hodimlarining psixologik resurslari muntazam sarflanib, yetarlicha tiklanmasligi ularning kasbiy samaradorligi va ruhiy barqarorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatdi.