BOLALARDA MATEMATIK TASAVVURLARNI SHAKLLANTIRISHDA O‘YINLARNING AHAMIYATI - Boymatova Odina Bahodir qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Maktabgacha  yosh  davrida  bolalarning  ongida  shakllanuvchi birinchi  va  eng  muhim  bilim  va  ko‘nikmalardan  biri  bu  —  matematik  tasavvurlar hisoblanadi.  Ushbu  davrda bolalarda tafakkur, idrok, diqqat, eslab  qolish  va  yodda saqlash,  analiz  va  sintez,  solishtirish,  taqqoslash,  umumlashtira  olish  kabi  psixik jarayonlarning  rivojlanishida  ham  matematik  bilimlarning,  ham  o‘yin  faoliyatining o‘rni beqiyosdir. Bola hayoti o‘yinsiz, harakatlarsiz tasavvur qilib bo‘lmaydi. Chunki bolalikning har qanday davri, ayniqsa, maktabgacha yosh — o‘yinga eng moyil, eng tashabbuskor va eng faol davrdir. Shu sababdan bolalarning matematik tasavvurlarini boyitishda ham o‘yin elementlari, o‘yin jarayonlari bevosita ishtirok etadi va sifatli natijaga erishishda muhim vositaga aylanadi.