POLIKISTOZ TUXUMDON SINDROMI - Obidova Ominaxon Avazbek qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotasiya:  Ushbu  maqolada  polikistik  tuxumdon  sindromi  (PTOS)ning etiologiyasi, patogenezi, klinik belgilari, diagnostik mezonlari va zamonaviy davolash yondashuvlari  yoritilgan.Maqolada  sindromning  asosiy  patogen  zanjirlari  — insulinrezistentlik,  gormonal  disbalans,  tuxumdon  stromasining  qalinlashuvi  va follikulogenezning  buzilishi  ilmiy  asosda  tahlil  qilinadi.  Zamonaviy  diagnostika usullari  —  ultratovush  tekshiruvi,  laborator  gormonal  ko‘rsatkichlar,  metabolik ko‘rsatkichlar  va  xalqaro  Rotterdamskiy  mezonlarga  tayangan  holda  baholash tamoyillari  ko‘rib  chiqiladi.  Shuningdek,  PTOS  bilan  kasallangan  bemorlarda reproduktiv  salohiyatni  tiklash,  hayz  siklini  normallashtirish,  ovulyatsiyani rag‘batlantirish,  metabolik  buzilishlarni  korreksiya  qilishda  qo‘llaniladigan konservativ  va  jarrohlik  davolash  usullarining  samaradorligi  tahlil  etiladi.  Ish zamonaviy  tibbiy  adabiyotlar,  klinik  tavsiyalar  va  amaliy  tajriba  asosida  ishlab chiqilgan  bo‘lib,  ginekologiya,  reproduktiv  tibbiyot  yo‘nalishidagi  mutaxassislar hamda talabalarga ilmiy-amaliy qo‘llanma sifatida xizmat qiladi.