BACHADON MIOMASI:TASNIFI, PATOGENEZI,KLINIK BELGILARI VA DAVOLASHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - Tursunova Kumushoy Umidjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada bachadon miomasi (leiomioma uteri)ning etiologiyasi,  patogenezi,  epidemiologik  xususiyatlari,  klinik  kechishi,  diagnostika vositalari  hamda  davolashning  zamonaviy  yondashuvlar  keng  yoritilgan.  Tadqiqot davomida  miomaning  gormonal,  genetik,  immunologik  va  metabolik  mexanizmlari bo'yicha so'nggi ilmiy adabiyotlar tahlil qilindi hamda o'smaning rivojlanish jarayonida gormon  retseptorlari,  o'sish  omillari  va  ekstrasellulyar  matriksning  roli  chuqur o'rganildi.  Klinik  manbalar  asosida  miomaning  ayollarda  uchrash  chastotasi, simptomlari, reproduktiv funksiyaga ta'siri va davolash samaradorligi statistik jihatdan qayta  ko'rib  chiqildi.  Maqola  natijalari  bachadon  miomasi  ayollar  salomatligida dolzarb patologiya bo'lib, erta tashxis va individual davolash strategiyalarini qo'llash orqali asoratlarni sezilarli kamaytirish mumkinligini ko'rsatadi.