"QUTLUGʻ QON" ROMANIDAGI IJTMOIY-TARIXIY REALIYALAR TAHLILI - Eshbo’riyeva Husnora,; Omonova Zilola, (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  ilmiy-publitsistik  maqola  Oybekning  "Qutlugʻ  qon"  (1935)  romani materiallari  asosida  asardagi  ijtimoiy-tarixiy  va  etnografik  realiyalarning  badiiy talqinini  chuqur  tahlil  qilishga  qaratilgan.  Unda  XX  asr  boshlaridagi  Turkiston qishlogʻida mavjud boʻlgan iqtisodiy qashshoqlik, boy-kambagʻal ziddiyatlari, chor Rossiyasi  mustamlakachiligi  davridagi  huquqsizlik  hamda  patriarxal  jamiyatdagi ayollar mavqei kabi hayotiy haqiqatlar yoritilgan. Maqolada, shuningdek, romandagi realistik tasvirlar orqali xalqning ongidagi inqilobiy uygʻonish jarayonlari koʻrsatib berilgan va asarning oʻzbek adabiyotida realizm usulidagi oʻrni baholangan. Maqola adabiyotshunoslar, talabalar va oʻzbek nasriga qiziquvchi keng kitobxonlar ommasiga moʻljallangan.