"SAROB" ROMANIDAGI DAVR REALIYALARI VA ZIYOLI FOJIASI TALQINI - Karshiyeva Gulsinaxon,; Mamadaminova Marg’uba, (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  ilmiy-publitsistik  maqola  Abdulla  Qahhorning  1934-yilda  yozilgan "Sarob" romani materiallari asosida asardagi ijtimoiy-siyosiy, mafkuraviy va maishiy realiyalarning  badiiy  talqinini  atroflicha  tahlil  qilishga  bagʻishlangan.  Unda  1920-yillarning oxiri — 1930-yillarning boshlaridagi oʻzbek ziyolilarining murakkab hayoti, Saidiy obrazi timsolidagi ikkilanishlar, sovet davrining mafkuraviy bosimi va "xalq dushmani"  qidirish  kampaniyalari  kabi  hayotiy  haqiqatlar  yoritilgan.  Maqolada, shuningdek,  romandagi  realistik  tasvirlar  orqali  davrning  ziddiyatlari  va  insoniy fojialar  koʻrsatib  berilgan,  asarning  oʻzbek  adabiyotida  tutgan  oʻrni  baholangan. Maqola adabiyotshunoslar, talabalar va oʻzbek nasriga qiziquvchi keng kitobxonlar ommasiga moʻljallangan.