ABU RAYHON BERUNIYNING “HINDISTON” ASARI VA UNDA OLIMNING HIND FALSAFASI QARASHLARI - Babayeva Zuxra Davronbek qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.    Ushbu  maqolada  olim,  geograf,  kashfiyotchi,  matematik  va faylasuf allomamiz Abu Rayhon Beruniyning Hindiston asari yozilish tarixi hamda unga  dunyo  olimlari  va  mashxur  siyosatchilarining  bergan  baholari  qayd  etilgan. Shuningdek  maqolada  qomusiy  olimning  qadimgi  hind  (Sanskrit)  tilidan  olingan mashxur  iboralari,  hind  va  yunon  falsafasi  orasidagi  o‘xshashliklar  hamda  farqli jihatlar tahlil qilinadi.  Alloma hind xalqi hayotiga shu qadar qiziqib qolganidan xatto hind  falsafasini  ulardan  ham  yaxshiroq  tasvirlay  olgan  va  uni  yunon  falasafi  bilan taqqoslash  orqali  o‘xshash  va  farqli  jihatlarini  tahlil  qilgan.  Maqolada  olimning fikrlaridan parchalar va izohlar keltirilgan.