RAQOBAT VA MONOPOLIYA MUAMMOLARI: BOZOR IQTISODIYOTIDAGI MUVOZANAT MASALALARI - Orifjonov Moʻminmirzo,; Mamadaliyev Jaxongir, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA O‘zbek tilida Ushbu maqolada bozor iqtisodiyotining muhim unsurlari hisoblangan raqobat va monopoliya jarayonlari chuqur ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqot real iqtisodiy hayotda kuzatiladigan  bozor  muammolariga  asoslanib,  raqobat  darajasi  va monopoliyalashuvning narx shakllanishi, ishlab chiqarish hajmi hamda iste’molchilar farovonligiga ta’sirini o‘rganishga qaratilgan. Maqolada raqobatli va monopol bozorlar o‘rtasidagi farqlar jadval va grafik chizmalar yordamida yoritilgan. Shuningdek, bozor muvozanatini  buzuvchi  omillar  va  ularni  davlat  tomonidan  tartibga  solish mexanizmlari  ilmiy  asosda  tahlil  qilingan.  Tadqiqot  natijalari  bozor  iqtisodiyotida sog‘lom raqobat muhitini shakllantirish muhimligini ko‘rsatadi.