5G VA 6G TEXNOLOGIYALARIDA YANGI SERVIS XIZMATLARI IMKONIYATLARI - Jo’raboyeva Hurixon Axmadjon qizi; Jo’raboyeva Bibifotima Arabboy qizi; Maxmudov Isroil Abdullayevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqola 5G va 6G mobil aloqa texnologiyalari asosida shakllanayotgan yangi servis xizmatlari imkoniyatlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda 5G texnologiyasining  amaldagi  servis  xizmatlari,  jumladan  IoT,  aqlli  shaharlar,  sanoat avtomatlashtirish hamda AR/VR ilovalari rivojiga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, 6G  texnologiyasi  konsepsiyasi  doirasida  golografik  aloqa,  taktil  internet,  sun’iy intellektga asoslangan adaptiv servislar va teragerts diapazonlaridan foydalanish orqali kutilayotgan  imkoniyatlar  ilmiy  jihatdan  asoslangan.  Olingan  natijalar  5G  va  6G texnologiyalarining  texnik  va  amaliy  ustunliklarini  aniqlash,  servis  xizmatlarining ijtimoiy-iqtisodiy ahamiyatini baholash hamda kelgusidagi rivojlanish yo‘nalishlarini belgilash  imkonini  beradi.  Maqola  natijalari  telekommunikatsiya  sohasidagi mutaxassislar, tadqiqotchilar va oliy ta’lim tizimi uchun amaliy ahamiyatga ega.