ABA TERAPIYA: NAZARIY ASOSLARI , MOTODOLOGIYASI VA AMALIY QO’LLANISHI - Fayzliddinova Laziza Bexzod qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Oxirgi  yillarda  nevropsixologiya  va  maxsus  pedagogika  sohalarida  eng  ko‘p muhokama  qilinayotgan  yondashuvlardan  biri  bu  ABA  terapiya  (Applied  Behavior Analysis – amaliy xulq-atvor tahlili) hisoblanadi. U asosan autizm spektr buzilishlari (ASB)  bo‘lgan  bolalarni  ijtimoiylashuvi,  o‘qitilishi  va  kundalik  hayotga moslashtirilishida samarali metod sifatida qo‘llaniladi. ABA  terapiya ko‘plab ilmiy tadqiqotlar  bilan  asoslangan  bo‘lib,  u  xulq-atvor  psixologiyasining  fundamental tamoyillariga tayanadi.