INKLYUZIV TA’LIMDA TARBIYA MASALALARI - Eshmamatova Sitora Tuyg‘un qizi,; Alibekova Sayyora Shavkat qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Inklyuziv  ta’lim  tizimida  tarbiya  masalalari  dolzarb  muammo bo‘lib, u bolalarning nafaqat bilim olishi, balki shaxsiy rivojlanishi, ijtimoiylashuvi va jamiyatda  o‘z  o‘rnini  topishida  muhim  ahamiyatga  ega.  Alohida  ta’lim  ehtiyojlari bo‘lgan bolalarning odatdagi sinfdoshlar bilan birgalikda tarbiyalanishi ularning o‘ziga bo‘lgan ishonchini oshiradi, ijtimoiy ko‘nikmalarini shakllantiradi hamda tolerantlik ruhida ulg‘ayishlariga yordam beradi. Tarbiya jarayonida pedagoglar, ota-onalar va jamiyat vakillarining hamkorligi zarur bo‘lib, ular farzandlarda insonparvarlik, mehr-oqibat,  o‘zaro  hurmat  va  bag‘rikenglikni  qaror  toptirishga  xizmat  qiladi.  Inklyuziv ta’limda tarbiya masalalari shuningdek, o‘quvchilar orasida do‘stona munosabatlarni shakllantirish,  kamsitish  va  ajratilishning  oldini  olish,  ijobiy  muhit  yaratishni  talab etadi. Bunda ta’lim muassasalarida psixologik xizmat, qo‘shimcha pedagogik qo‘llab-quvvatlash  va  ijtimoiy  loyihalar  katta  ahamiyat  kasb  etadi.  Shu  tariqa,  inklyuziv ta’limdagi tarbiya jarayoni kelajak avlodni komil inson sifatida shakllantirishda muhim omil hisoblanadi.