INKLYUZIV GRUHLARGA EGA MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILITIDA GRUHLAR - Eshmamatova Setora Turg‘un qizi.; Bulutboyeva Muxabbat Mansurjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Inklyuziv guruhlarga ega maktabgacha ta’lim tashkilotlari ta’lim tizimining muhim bo‘g‘ini hisoblanib, barcha bolalarning teng huquqli tarzda ta’lim-tarbiyaga jalb qilinishini ta’minlaydi. Bunday guruhlarda sog‘lom va alohida ta’lim ehtiyojlariga  ega  bolalar  birgalikda  tarbiyalanib,  ularning  ijtimoiylashuvi,  bilim  va ko‘nikmalari  rivojlanadi.  Inklyuziv  guruhlarning  samarali  faoliyat  yuritishi pedagoglarning maxsus tayyorgarligi, psixologik yondashuvi va individual dasturlar ishlab  chiqishiga  bog‘liq.  Shu  bilan  birga,  ota-onalar  bilan  hamkorlik  ham  alohida ahamiyat kasb etadi, chunki oilaviy qo‘llab-quvvatlash bolaning ijobiy rivojlanishida muhim rol o‘ynaydi. Guruhlarda sog‘lom muhitni yaratish, o‘zaro hurmat va mehr-oqibatni  shakllantirish  orqali  bolalarda  bag‘rikenglik,  hamkorlik  va  do‘stona munosabatlar tarbiyalanadi. Mazkur yondashuv kelajakda jamiyatda ijtimoiy adolatni ta’minlash,  har  bir  shaxsning  o‘z  imkoniyatlarini  ro‘yobga  chiqarishiga  sharoit yaratadi. Shu sababli, inklyuziv guruhlarning tashkil etilishi nafaqat ta’lim sifati, balki umuminsoniy qadriyatlarni rivojlantirishda ham katta ahamiyatga ega.