2020-2025-YILLARDA INKLYUZIV TA’LIMNI RIVOJLANTIRISH KONSEPSIYASI VA ,,YO‘L XARITASI” - Eshmamatova Sitora Tuyg‘un qizi.; Otajonova Muxlisa Xoril qizi. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  2020–2025-yillarda  O‘zbekistonda  inklyuziv  ta’limni rivojlantirish  konsepsiyasi  va  unga  mos  “Yo‘l  xaritasi”  mamlakat  ta’lim  tizimida muhim  o‘zgarishlarga  asos  bo‘ldi.  Ushbu  davrda  barcha  bolalarning,  jumladan, imkoniyati  cheklangan  shaxslarning  ham  sifatli  ta’lim  olish  imkoniyatlarini kengaytirish  maqsadida  kompleks  dasturlar  ishlab  chiqildi.  Konsepsiya  doirasida ta’lim  muassasalarida  qulay  sharoitlar  yaratish,  o‘qituvchilar  malakasini  oshirish, maxsus  pedagogik  va  psixologik  qo‘llab-quvvatlash  tizimlarini  joriy  etish  nazarda tutilgan.  “Yo‘l  xaritasi”da  bosqichma-bosqich  amalga  oshiriladigan  chora-tadbirlar, ya’ni infratuzilmani modernizatsiya qilish, elektron resurslarni joriy etish, hamkorlik mexanizmlarini  mustahkamlash  va  monitoring  tizimini  shakllantirish  belgilangan. Mazkur chora-tadbirlar inklyuziv ta’limni xalqaro standartlarga moslashtirish, ta’limda tenglik va adolatni ta’minlashga xizmat qilmoqda. Konsepsiya va “Yo‘l xaritasi” ta’lim sohasida ijtimoiy adolat, insonparvarlik va barqaror rivojlanishga yo‘naltirilgan muhim hujjatlar sifatida ahamiyat kasb etadi.