XALQARO SAVDO TASHKILOTLARI VA ULARNING A’ZO MAMLAKATLAR IQTISODIYOTIGA TA’SIRI - Davlatova Madinabegim Muzaffar qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  xalqaro  savdo  tashkilotlarining  a’zo mamlakatlar iqtisodiyotiga ta’siri tahlil qilinadi. Jahon savdo tashkiloti (JST), BMT Savdo va Taraqqiyot Konferensiyasi (UNCTAD), Xalqaro Savdo Markazi (ITC) kabi yirik  institutlarning  faoliyati,  ularning  savdo  siyosatini  tartibga  solishdagi  roli  va global iqtisodiyotdagi o‘rni yoritilgan. Statistik ma’lumotlar asosida a’zo mamlakatlar uchun iqtisodiy foyda va yo‘qotishlar o‘rganilib, ularning iqtisodiy o‘sish, eksport-import balansi va investitsiya oqimlariga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, xalqaro savdo  tashkilotlarining  rivojlanayotgan  davlatlarga  bo‘lgan  siyosatining  ijobiy  va salbiy jihatlari tanqidiy ko‘rib chiqiladi.