ZAIF KO‘RUVCHI VA KO‘R BOLALAR UCHUN TA’LIM JARAYONLARI VA METODIKALARI - Fayzliddinova Laziza Bexzod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ko‘rishida nuqsoni bo‘lgan bolalar ta’lim jarayoni maxsus yondashuvni talab etadi, chunki ko‘rish imkoniyati cheklanganda bilish faoliyati asosan eshitish, teginish va  boshqa  analizatorlar  orqali  shakllanadi.  Bu  esa  idrok,  xotira,  tasavvur  va tafakkurning o‘ziga xos xususiyatlarini yuzaga keltiradi. Maqolada zaif ko‘ruvchi va ko‘r  bolalarning  psixologik-pedagogik  xususiyatlari,  ta’lim  metodikalari,  Braille yozuvi,  taktil  materiallar,  audio  vositalar  hamda  zamonaviy  texnologiyalardan foydalanish masalalari tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘qituvchi va ota-onalarning roli, inklyuziv ta’lim sharoitidagi imkoniyatlar va qiyinchiliklar haqida ham fikr yuritiladi. Mazkur tadqiqot ko‘rishida nuqsoni bo‘lgan bolalar ta’limini samarali tashkil etishga doir metodik tavsiyalarni shakllantirishga xizmat qiladi.