QUVURDA LAMINAR REJIMDA TRANSFORMATOR MOYINING ISSIQLIK BERISH KOEFFITSIENTI VA BOSIM YO‘QOTISHLARINI HISOBIY TAHLIL QILISH - Ibrohimov Abdulloh Rustamjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  tadqiqotda  diametri  8  mm  bo‘lgan  trubada  80°C  haroratdagi transformator  moyining  laminar  rejimdagi  majburiy  harakati  uchun  issiqlik  berish koeffitsienti  va  bosim  yo‘qotishlari  hisoblab  chiqildi.  Moyning  qovushqoqligi haroratga  bog‘liq  bo‘lgan  suyuqlik  turi  bo‘lgani  sababli  oddiy  laminar  oqim formulalari yetarli aniqlik bermaydi. Shu boisdan o‘zgaruvchan qovushqoqlikka ega suyuqliklar  uchun  mo‘ljallangan  korrelyatsiya  qo‘llanildi.  Natijalar  issiqlik  berish koeffitsienti tezlik oshishi bilan sekin ortishini, bosim yo‘qotilishi esa kvadrat qonun bo‘yicha keskin ko‘payishini ko‘rsatdi.