HOMILADORLIK DAVRIDA QALQONSIMON BEZ FAOLIYATINING LABORATOR NAZORATI - Aslanov Gulom; Turdiyev Shuhrat Berdiyevich; Nasullayev Fayzi Otabek o`g`li; Mirjonova Madina Mirjonovna; Mutalimova Zulfizar Burkhonovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya    Homiladorlik davrida qalqonsimon bez faoliyatining o‘zgarishi ona va homila sog‘lig‘i uchun muhim klinik ahamiyatga ega. Ushbu maqolada homilador ayollarda qalqonsimon  bez  funksiyasining  laborator  nazorati,  trimesterga  xos  normativ qiymatlar, asosiy diagnostik indikatorlar (TSH, FT4, TPO antitanachalari) va ularning klinik ahamiyati tahlil qilindi. Subklinik va oshkora gipotireoz, shuningdek gipertireoz shakllari,  ularning  skrining  va  davolash  strategiyalari  ko‘rib  chiqildi.  Ish  natijalari shuni  ko‘rsatadiki,  homiladorlikda  qalqonsimon  bez  funksiyasini  tizimli  laborator nazorat qilish perinatal asoratlarni kamaytirish va ona-homila sog‘lig‘ini saqlashda hal qiluvchi omil hisoblanadi.