IJTIMOIY HIMOYA XARAJATLARI VA AHOLI FAROVONLIGI O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIK: O‘ZBEKISTON MISOLIDA STATISTIK TAHLIL - Niyozmetov Doniyor, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya (Annotation) Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasida  ijtimoiy  himoya  xarajatlari  va aholi farovonligi o‘rtasidagi bog‘liqlik 2020–2025 yillar statistik ma’lumotlari asosida ilmiy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  O‘zbekiston  Respublikasi  Milliy  statistika qo‘mitasining  “Living  standards”,  “Social  protection”  va  “Population  income” bo‘limlarida e’lon qilingan rasmiy statistik ma’lumotlarga tayangan holda olib borildi. Maqolada  ijtimoiy  himoyaga  yo‘naltirilgan  byudjet  xarajatlari  hajmi,  aholi  real daromadlari,  kambag‘allik  darajasi  hamda  ijtimoiy  yordam  qamrovi  dinamikasi o‘rganildi. Statistik tahlil natijalari ijtimoiy himoya xarajatlarining oshishi aholi real daromadlarining  o‘sishi  va  kambag‘allik  darajasining  pasayishi  bilan  bevosita bog‘liqligini  ko‘rsatdi.  Shu  bilan  birga,  hududlar  kesimida  ijtimoiy  himoya samaradorligida tafovutlar mavjudligi aniqlandi. Tadqiqot natijalari ijtimoiy siyosatni takomillashtirish va aholi farovonligini oshirishga qaratilgan ilmiy-amaliy xulosalarni shakllantirishga xizmat qiladi.