MARSIYALARDA BOSHQARUVGA OID FIKRLAR TALQNIINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Mo‘minov Sherozbek Siddiqjonovich,; Rahmatova Nilufar Mahammadyunusovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Maqolada  marsiya  janrida  hokimiyat  va  boshqaruv  masalalarining  badiiy-diskursiv talqini tahlil qilinadi. Elegik nutqning asosiy maqsadi bo‘lgan motam, xotira va qadriyatlarni qayta tiklash vazifalari bilan siyosiy-axloqiy tushunchalar – adolat, mas’uliyat,  raiyatparvarlik,  davr  beqarorligi,  hukmdor  obrazi  –  o‘rtasidagi  ichki aloqalar  ochib  beriladi.  Tahlil  hermenevtik  va  diskursiv  yondashuvlarga  tayangan holda  marsiyadagi  poetik  semantika  (falak,  dawr,  saltanat,  mulk,  raiyat  kabi leksemalar),  kompozitsion-syujet  qurilma  (yo‘qotish,  xotira,  ibrat),  intertekstual aloqalar  (madhiya  va  nasihatnoma  bilan  tutashuv)  hamda  ijtimoiy  pragmatika (jamiyatni konsolidatsiya qilish, legitimatsiya, ilk siyosiy-madaniy refleksiya) nuqtai nazaridan olib boriladi. Natijada marsiyalarda boshqaruvga oid fikrlar uch paradigma –  adolat  (adl),  javobgarlik  (mas’uliyat)  va  fanolikka  doir  idrok  (beqarorlik)  orqali konseptual  izchillik  kasb  etishi  ko‘rsatib  beriladi.  Diniy  masalalar  chetlab  o‘tiladi, bahslar faqat adabiy-estetik talqin doirasida yuritiladi.