KONCHILIK SANOATIDA QOʻLLANILADIGAN SUV CHIQARISH QURILMALARI ISHINI KOMPLEKS OPTIMALLASHTIRISH - Yuldashev Elmurod Umaraliyevich,; Husanova Iroda Ablaxat qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Konchilik  sanoatida  suv  chiqarish  qurilmalari  uzluksiz  ishlashi  sababli  yuqori elektr energiya sarfi bilan tavsiflanadi. Ushbu qurilmalarda energiya samaradorligining pasayishi  asosan  suv  so‘rish  tizimidagi  filtrlarning  bitishi  natijasida  gidravlik qarshilikning  ortishi  hamda  elektr  yuritmaning  ish  rejimini  yuklamaga  mos  holda boshqarilmasligi  bilan  bog‘liq.  Mazkur  tadqiqotda  suv  chiqarish  qurilmalarining energiya  samaradorligini  oshirish  maqsadida  suv  so‘rish  tizimi  uchun  avtomatik tozalanadigan filtr konstruksiyasi va elektr yuritmaning tezligi hamda reaktiv quvvatini optimal  boshqarish  sxemasi  ishlab  chiqildi.  Eksperimental  tadqiqotlar  natijasida filtrning har 1 % bitishi nasos unumdorligini 0,7 % ga kamaytirishi va elektr energiya sarfini  0,4  %  ga  oshirishi  aniqlandi.  Taklif  etilgan  texnik  yechimlarni  kompleks qo‘llash suv chiqarish qurilmasining ish rejimini barqarorlashtirish va elektr energiya sarfini sezilarli darajada kamaytirish imkonini beradi.