KONCHILIK SANOATIDA QO‘LLANILADIGAN SUV CHIQARISH QURILMALARI ISHINING MATEMATIK MODELINI ISHLAB CHIQISH - Husanova Iroda Ablaxat qizi,; Nuritdinov Diyorjon Olimjon o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur  maqolada  konchilik  sanoatida  qo‘llaniladigan  suv  chiqarish qurilmalarining ish jarayonini tavsiflovchi matematik model ishlab chiqilgan. Tadqiqot obyekti sifatida markazdan qochma nasos, quvur tarmog‘i, suv yig‘iladigan sump va asinxron  elektr  yuritmadan  iborat  suv  chiqarish  tizimi  tanlangan.  Model  gidravlik yo‘qotishlar,  statik  balandlik,  suv  sarfi  va  nasos  aylanish  tezligi  o‘rtasidagi  o‘zaro bog‘liqlikni energiya balansi, massani saqlanish va impuls saqlanish qonunlari asosida ifodalaydi.  Nasos  xarakteristikasi  affinlik  qonunlari  yordamida  umumlashtirilgan holda  kiritilib,  quvur  tarmog‘idagi  turbulent  oqim  sharoiti  hisobga  olingan.  Taklif etilgan matematik model suv sathi dinamikasini, o‘tish jarayonlarini hamda tezlikni boshqarish  rejimlarida  energiya  sarfining  o‘zgarishini  tahlil  qilish  imkonini  beradi. Olingan  natijalar  suv  chiqarish  qurilmalarini  avtomatlashtirish,  energiya samaradorligini oshirish va optimal boshqaruv algoritmlarini ishlab chiqishda nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.