TOG‘ JINSINI MASSIVDAN AJRATISH USULLARINING ILMIY- NAZARIY ASOSLARI VA ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALARI - Ismatillayev Navro‘zbek Abdujabbor o‘g‘li,; Isakulov Farruxjon Umarjon o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada tog‘ jinslarini massivdan ajratish jarayonining ilmiy-nazariy asoslari va zamonaviy texnologik yechimlari kompleks tahlil qilingan. Tog‘ jinslari massivining  fizik-mexanik  xossalari,  kuchlanish-holatlari,  yoriqlanganlik  darajasi hamda  energiya  taqsimoti  ajratish  jarayonining  samaradorligini  belgilovchi  asosiy omillar  sifatida  ko‘rib  chiqilgan.  An’anaviy  burg‘ilash–portlatish  usullari  bilan  bir qatorda  portlovchisiz  mexanik,  gidravlik,  kimyoviy  va  elektrofizik  ajratish texnologiyalarining ishlash mexanizmlari, qo‘llanish sharoitlari, afzallik va cheklovlari ilmiy  manbalar  asosida  tahlil  qilingan.  Xususan,  yuqori  bosimli  suv  oqimi, kengayuvchi kimyoviy aralashmalar, kislotalar va sirt faol moddalar yordamida tog‘ jinsini  ajratish  jarayonlarining  fizik-kimyoviy  mohiyati  yoritilgan.  Shuningdek, portlatish  jarayonida  yuzaga  keladigan  seysmik  tebranishlar,  ekologik  ta’sirlar  va xavfsizlik muammolari muqobil texnologiyalar bilan qiyosiy baholangan. Maqolada tog‘  jinsini  massivdan  ajratish  usullarining  energiya  samaradorligi,  ekologik xavfsizligi va jarayonni boshqarish imkoniyatlari bo‘yicha solishtirma tahlil berilgan.