SIKLIK KODLAR - Xalilov M.M,; Nomonjonov Doniyorbek xalimjon o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Siklik  kodlar  axborotni  uzatish  va  saqlash  jarayonida  yuzaga  keladigan xatoliklarni  aniqlash  va  tuzatish  uchun  qo‘llaniladigan  muhim  kodlash  usullaridan biridir.  Ushbu  kodlar  chiziqli  blok  kodlar  turiga  mansub  bo‘lib,  ularning  asosiy xususiyati  kod  kombinatsiyalarining  siklik  siljitilishi  natijasida  ham  yana  kod kombinatsiyasi  hosil  bo‘lishidir.  Siklik  kodlar  yordamida  axborot  ishonchliligi oshiriladi,  uzatish  jarayonida  shovqin  va  xalaqitlar  ta’siri  kamaytiriladi.  Mazkur kodlash usuli raqamli aloqa tizimlari, kompyuter tarmoqlari, ma’lumotlarni saqlash qurilmalari  va  zamonaviy  telekommunikatsiya  tizimlarida  keng  qo‘llaniladi.  Siklik kodlarning  tuzilishi  va  ishlash  prinsipi  axborot  almashinuvi  samaradorligini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.