TURKIYADA XOTIN-QIZLAR SALOMATLIGINI MUHOFAZA QILISH VA TIBBIY XIZMAT TARIXI (1920-1950) - Nazarkulova Nodira Baxtiyor qizi,; Yo‘ldosheva Kamola Ilhomovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqola  1920-1950  yillarda  Turkiya  Respublikasida  xotin-qizlar salomatligini  muhofaza  qilish  va  tibbiy  xizmatning  tarixiy  rivojlanish  jarayonini o‘rganadi.  Tadqiqotda  Sog‘liq  Vazirligining  tashkil  etilishi,  Umumiy  Gigiyena Qonuni, tug‘ruq uylari va kasalxonalar kengayishi, shuningdek, sifilis, bezgak va o‘pka sili kabi kasalliklar kampaniyalari tahlil qilinadi. Ayollar salomatligi "milliy sarmoya" sifatida ko‘rilgan bo‘lsa-da, patriarxal tuzum, resurslar yetishmasligi va qishloq-shahar farqlari muammolari saqlanib qolgan. Natijada, davr yutuqlari (tibbiy xodimlar soni o‘sishi, kasalliklar nazorati) va cheklovlari baholanadi. Tadqiqot tarixiy hujjatlar va statistikalarga  asoslangan  bo‘lib,  ayollar  salomatligining  jamiyatdagi  gender dinamikasini aks ettirishini ko‘rsatadi.