TASVIRNI YAXSHILASH VA RESTAVRATSIYA QILISH - Qodirov Oyatbek Bahodirjon o'g'li,; Dalibekov Lochinbek Rustambekovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Maqolada  tasvirni  yaxshilash  va  restavratsiya  qilish  sohasidagi  zamonaviy raqamli  metodlar,  algoritmlar  va  texnologiyalar  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  davomida filtrlar,  interpolatsiya,  inpainting  va  sun’iy  neyron  tarmoqlari  yordamida  shovqin kamaytirish, kontrastni oshirish, ranglarni optimallashtirish hamda shikastlangan yoki yo‘qolgan  detallarni  tiklash  jarayonlari  o‘rganildi.  Tasvir  sifatini  baholash  uchun PSNR va SSIM ko‘rsatkichlari hamda vizual taqqoslash metodlari qo‘llanildi. Natijalar shuni  ko‘rsatdiki,  turli  algoritmlarning  kombinatsiyasi  murakkab  va  shovqinli tasvirlarda yuqori samaradorlikni ta’minlaydi, bu esa arxiv hujjatlari, san’at asarlari va media  materiallarini  saqlash  va  qayta  ishlashda  amaliy  qo‘llanilishini  kafolatlaydi. Tadqiqot natijalari ilmiy, tarixiy va amaliy jihatdan ahamiyatli bo‘lib, kelajakda sun’iy intellekt  va  chuqur  o‘rganish  algoritmlari  yordamida  tasvir  sifatini  yanada  oshirish imkoniyatlarini ko‘rsatadi.