SIGNALNI QAYTA ISHLASH VA SAMARADORLIK - Qodirov Oyatbek Bahodirjon o'g'li,; Dalibekov Lochinbek Rustambekovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  tadqiqot  signalni  qayta  ishlash  va  uning  samaradorligini  oshirish masalalariga bag‘ishlangan bo‘lib, unda raqamli filtrlash, tezkor Furye o‘zgartirish, adaptiv  va  statistik  algoritmlarning  amaliy  ishlash  samaradorligi  tahlil  qilindi. Tadqiqot  jarayonida  signal  sifatini  baholash  mezonlari  sifatida  signal  va  shovqin nisbati, o‘rtacha kvadrat xatolik, hisoblash murakkabligi, ishlov berish vaqti hamda energiya va xotira resurslaridan foydalanish darajasi qo‘llanildi. Olingan natijalar turli algoritmlarning afzallik va cheklovlarini aniqlash, optimal yechimlarni tanlash va real tizimlarda  qo‘llash  imkoniyatlarini  ko‘rsatdi.  Tadqiqot  signalni  qayta  ishlash usullarining samaradorligini oshirish, ularni amaliy sohalarda qo‘llash va kelajakdagi izlanishlar uchun ilmiy-amaliy asos yaratish bilan bog‘liq. Mazkur ish aloqa tizimlari, multimedia  texnologiyalari,  tibbiy  diagnostika  va  sanoat  monitoringi  kabi yo‘nalishlarda  yuqori  sifatli  va  barqaror  signalni  ta’minlash  imkoniyatlarini kengaytirishga xizmat qiladi.