URBANIZATSIYA SHAROITIDA SHAHARSOZLIKNING EKOLOGIK VA IJTIMOIY BARQAROR RIVOJLANISH OMILLARI - Baikulova Nasiba Abdunabiyevna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  zamonaviy  shaharsozlik  tizimida  barqaror rivojlanish  konsepsiyasining  ekologik  va  ijtimoiy  jihatlari  kompleks  tarzda  tahlil qilinadi.  Urbanizatsiya  jarayonlarining  jadallashuvi  sharoitida  shahar  makonining ekologik  barqarorligini  ta’minlash,  tabiiy  resurslardan  oqilona  foydalanish,  yashil infratuzilmani rivojlantirish hamda aholining ijtimoiy farovonligini oshirish masalalari asosiy ilmiy muammo sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, shaharsozlikda ijtimoiy tenglik,  inklyuzivlik  va  sifatli  yashash  muhiti  yaratish  tamoyillari  yoritiladi. Rivojlangan  mamlakatlar  tajribasi  asosida  barqaror  shaharlarni  shakllantirish mexanizmlari tahlil qilinib, O‘zbekiston sharoitida ularni joriy etish istiqbollari asoslab beriladi.