HOSILA ORQALI MATEMATIK MODELLASHTIRISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH. - Solijonov Ibrohim Qobiljon o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Zamonaviy  matematika  ta’limida  o‘quvchilarning  faqat  hisoblash ko‘nikmalarini emas, balki real jarayonlarni matematik til orqali ifodalash, tahlil qilish va xulosa chiqarish qobiliyatlarini rivojlantirish ustuvor vazifalardan biri hisoblanadi, shu nuqtayi nazardan hosila tushunchasi matematik modellashtirishning eng muhim va universal  vositalaridan  biri  sifatida  namoyon  bo‘ladi.  Mazkur  maqolada  akademik litsey  matematika  kursida  hosila  mavzusini  o‘qitish  jarayonida  matematik modellashtirish  ko‘nikmalarini  shakllantirishning  nazariy  asoslari,  didaktik imkoniyatlari  hamda  amaliy  metodik  yondashuvlari  tahlil  qilinadi,  shuningdek hosilaning  fizik,  iqtisodiy  va  biologik  mazmuni  orqali  o‘quvchilarda  funksional tafakkur  va  tahliliy  fikrlashni  rivojlantirish  yo‘llari  yoritiladi.  Tadqiqot  davomida hosila  yordamida  real  jarayonlarni  modellashtirish  o‘quvchilarning  matematik savodxonligini oshirishda samarali vosita ekanligi asoslab beriladi [1], [5].