МАТЕМАТИК МОДЕЛЛАШТИРИШ ВА БИОМЕХАНИК ТАҲЛИЛ АСОСИДА ДАВОЛОВЧИ-ПРОФИЛАКТИК ШИНИРЛОВЧИ КОНСТРУКЦИЯ САМАРАДОРЛИГИНИ БАҲОЛАШ - Алиева Назокат Муратжоновна,; Очилова Малика Улмасовна, (TADQIQOTLAR, 2025)
Мазкур  тадқиқотнинг  мақсади  пародонтитнинг  бошланғич  ва  ўртача шаклларига эга беморларда тишларни барқарорлаштириш учун ишлаб чиқилган даволовчи-профилактик  шинирловчи  конструкциянинг  самарадорлигини баҳолашдан  иборат.  Тадқиқотда  математик  моделлаштириш  ва  биомеханик таҳлил  усулларидан  фойдаланилди,  бу  эса  таклиф  этилган  конструкция қўлланилганда  тиш-жағ  тизимида  функционал  юкламаларнинг  қайта тақсимланишини  миқдорий  жиҳатдан  баҳолаш  имконини  берди.Шина материали  сифатида  юқори  биомослашувчанлик,  эластиклик  ва  деформация юкламаларига  чидамлилиги  билан  ажралиб  турувчи  Ветакрил  термопластик полимери  қўлланилди.  Ветакрил  ва  анъанавий  кобальт-хром  қотишмалари механик  хусусиятларининг  қиёсий  таҳлили  янги  материалнинг  кучланиш концентрациясини камайтириш ва чайнаш юкламаларини бир маромда узатишда устунликка  эга  эканини  кўрсатди.Математик  моделлаштириш  натижалари клиник кузатувлар  билан тасдиқланди: Ветакрилдан тайёрланган конструкция қўлланилиши  тишлар  подвижлигининг  камайиши,  яллиғланиш  белгилари пасайиши, пародонтнинг функционал ҳолати яхшиланиши ва тиш қаторининг барқарорлиги  ошишига  олиб  келди.Ишлаб  чиқилган  методика  пародонт касалликларини даволаш ва профилактика қилишда клиник амалиёт учун тавсия этилиши,  шунингдек  стоматологик  конструкцияларнинг  биомеханик хусусиятларини  кейинги  тадқиқ  қилиш  учун  модел  сифатида  хизмат  қилиши мумкин.